Τοποθέτηση Α. Μιχαηλίδη στη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2023 για θέματα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (βίντεο)

Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του Προϋπολογισμού για το 2023 πραγματοποίησε το Σάββατο 17/12 ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής Ανδρέας Μιχαηλίδης. Εστιάζοντας στο χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Α. Μιχαηλίδης άσκησε κριτική σε μια σειρά από θέματα:

  • Ως προς τη Νησιωτική Πολιτική, τόνισε ότι οι δαπάνες τις κυβέρνησης παραμένουν όλα τα χρόνια της διακυβέρνησής ΝΔ σε ανεπαρκή επίπεδα. Όχι μόνο ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ για γενναία επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου δεν προχώρησε, αλλά οι συστηματικές καθυστερήσεις στην πληρωμή των δικαιούχων έχει εξοργίσει, όπως σημείωσε, κατοίκους και επιχειρήσεις των νησιών.
  • Αναφορικά με τα λιμάνια, άσκησε κριτική τόσο στην απουσία μιας συνεκτικής λιμενικής πολιτικής – βλέπε πρόσφατη άτακτη υποχώρηση για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης – όσο και στη βασική επιλογή της ΝΔ που συνίσταται σε ιδιωτικοποιήσεις περιφερειακών λιμανιών της χώρας, με τάση μάλιστα δημιουργίας μονοπωλίου. Παράλληλε στηλίτευσε τα ανεπαρκή κονδύλια που προβλέπει ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου για την πραγματοποίηση των αναγκαίων λιμενικών έργων, κυρίως στα νησιά.
  • Ως προς τη Ναυτική Εκπαίδευση, «η κυβέρνηση το έχει τερματίσει» ανέφερε ο Α. Μιχαηλίδης, κάνοντας λόγο για τη διαχειριστική αποτυχία με το θέμα των συνταξιούχων ναυτοδιδασκάλων, το οποίο παρέλυσε το διδακτικό έργο σε ΑΕΝ και ΚΕΣΕΝ, αλλά και για την επιλογή της ΝΔ να προωθήσει την ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση, κάτι που ισοδυναμεί με απαξίωση των δημόσιων Σχολών.

Κλείνοντας την ομιλίας του, ο Α. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε προφανές το ότι μια νέα διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα έχει πολύ έργο να επιτελέσει «και στον τομέα της ναυτιλίας και να αναλάβει εκ νέου νέες εμβληματικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη της νησιωτικότητας».

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Μοιραζόμαστε επίσης πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού σας από εσάς με τους συνεργάτες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις διαφημίσεις και τα αναλυτικά στοιχεία. View more
Αποδοχή