Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης Α. Μιχαηλίδη για το θεσμικό πλαίσιο των σωστικών μέσων και την ασφάλεια του κεντρικού λιμένα Χίου

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Χίου και τομεάρχη Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέα Μιχαηλίδη για το θεσμικό πλαίσιο των σωστικών μέσων των επιβατηγών πλοίων συζητήθηκε χθες 27/3 στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Α. Μιχαηλίδης σημείωσε εισαγωγικά ότι αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίζει στο μέγιστο βαθμό την ασφαλή μετακίνηση των εκατομμύρια επιβατών πλοίων. Η επάρκεια σύγχρονων σωστικών μέσων με στόχο την  προφύλαξη και διάσωση της ανθρώπινης ζωής, σε περίπτωση ατυχήματος, αποτελεί βασικό συστατικό αυτής της κρατικής μέριμνας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, σημείωσε ο Α. Μιχαηλίδης, κατά τη διακυβέρνησή του ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρότησε Επιτροπές για την εκπόνηση ενός νέου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ), με σκοπό την αντικατάσταση του υφιστάμενου, αναχρονιστικού θεσμικού πλαισίου (ΠΔ 36/67, «Περί κανονισμού σωστικών μέσων των πλοίων»). Για την εκπόνησή του μάλιστα, είχε γίνει ευρεία διαβούλευση με  φορείς της ναυτιλίας. Σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει τον Ιούλιο 2022 ο αείμνηστος Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Υπουργός κ. Πλακιωτάκης διαβεβαίωνε ότι προωθείται σχέδιο ΠΔ με επικαιροποιημένες διατάξεις.

Το βασικά ερωτήματα που έθεσε ο Α. Μιχαηλίδης ήταν γιατί μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ δεν έχει ακόμη  εκδοθεί το σχετικό ΠΔ και πότε αυτό αναμένεται.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κατσαφάδος δεν εξήγησε επί της ουσίας τη μεγάλη αυτή καθυστέρηση, επιχειρώντας μάλιστα με δήθεν πυροτεχνήματα να κάνει συμψηφισμούς με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Καθιστώντας γνωστό, μάλιστα, ότι το πόρισμα Επιτροπής που έχει ορίσει το Υπουργείο προγραμματίζεται να κατατεθεί στα τέλη Ιουνίου και πως το τελικό ΠΔ θα ενσωματώσει προτάσεις του πορίσματος αυτού, επέτεινε τις ανησυχίες για νέες καθυστερήσεις, αποφεύγοντας να προσδιορίσει έστω κατά προσέγγιση χρονικά την έκδοση του νέου ΠΔ.

Η ενημέρωσή του για το αποτέλεσμα των ελέγχων στο κεντρικό λιμάνι της Χίου, ζήτημα για το οποίο ο Α. Μιχαηλίδης ζήτησε «εκτός ατζέντας» ενημέρωση, ήταν ακόμα περισσότερο γενικόλογη. Ενώ ανέφερε ότι έγιναν έλεγχοι στο λιμάνι από κλιμάκιο της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου μετά τις σχετικές καταγγελίες του Λιμενάρχη Χίου, απέφυγε οποιαδήποτε νύξη για το αν τελικά το λιμάνι είναι απολύτως ασφαλές για τους επιβάτες και τους ναυτικούς, κάτι που έθεσε ως προϋπόθεση για την επαναλειτουργία του. Προφανώς η μη αναφορά του αυτή γεννά ερωτήματα.

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Μοιραζόμαστε επίσης πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού σας από εσάς με τους συνεργάτες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις διαφημίσεις και τα αναλυτικά στοιχεία. View more
Αποδοχή