Παιδεία: η στήριξη της δημόσιας γενικής και ναυτικής εκπαίδευσης ως μοχλός για την ανάπτυξη της Χίου

Στην Ελλάδα, όπου η υποχρηματοδότηση της Παιδείας – σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες – είναι χρόνια, η ανάγκη για ενίσχυσή της δημόσιας εκπαίδευσης δεν πρέπει απλώς να θεωρείται δεδομένη, αλλά επείγουσα.

Κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015-2019 στη Χίο πετύχαμε μια σειρά από πράγματα:

  • Ιδρύθηκε και λειτούργησε το Τμήμα Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχαν προηγουμένως ακυρώσει.
  • Ιδρύθηκαν ειδικά σχολεία στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Χίου και Οινουσσών, ικανοποιώντας αιτήματα ετών.
  • Ιδρύθηκε Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο.

Επί διακυβέρνησης ΝΔ κανένα ανάλογο βήμα δεν έγινε στη γενική, την ειδική και τη ναυτική εκπαίδευση. Αντιθέτως:

Η καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής έπληξε ιδιαίτερα τα περιφερειακά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αλλά και τις δύο ΑΕΝ.

Επί τέσσερα χρόνια δεν κατάφερε η κυβέρνηση να θέσει σε λειτουργία τη σχολή Σωστικών Μέσων στις Οινούσσες.

Ταυτόχρονα, το επίδομα σίτισης στους σπουδαστές των ΑΕΝ που επαναφέραμε, καθυστερεί να καταβληθεί πάνω από ένα χρόνο. Ενώ το μπάχαλο, και με προσωπική ευθύνη του κ. Μηταράκη, με τους ναυτοδασκάλους δημιούργησε σοβαρή έλλειψη διδασκόντων.

Αντί στήριξης των δημόσιων ΕΠΑΛ, η ΝΔ πρόσφατα έσπευσε να χαρακτηρίσει ως πρότυπο ιδιωτικό ναυτικό ΕΠΑΛ του νησιού μας. Τα λόγια περισσεύουν…

Ο αρμόδιος Υπουργός Ναυτιλίας είπε καθαρά και ξάστερα μέσα στη Βουλή πρόσφατα ότι η ΝΔ σχεδιάζει να επιτρέψει τη λειτουργία σε ιδιωτικές ΑΕΝ.

Δεν πρόλαβαν να το κάνουν, αλλά είναι στα συρτάρια τους έτοιμο για εφαρμογή. Πέρα από τα άλλα, είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα απαξιώσει τις δύο ΑΕΝ μας.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Παιδεία προβλέπει, μεταξύ άλλων, μόνιμους διορισμούς στο 80% των θέσεων που καλύπτονται από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, κάτι που θα ευνοήσει ιδιαίτερα τα σχολεία των νησιών.

Επιπλέον, η κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και η επαναφορά των διετών προγραμμάτων με ελεύθερη πρόσβαση των αποφοίτων ΕΠΑΛ είναι προβλέψεις του προγράμματός μας που έμπρακτα θα στηρίξουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Στηρίζουμε αταλάντευτα τη δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση, κάτι που κανείς εκ των επικεφαλής των ψηφοδελτίων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη Χίο μπορεί να το πει.

Σχεδιάζουμε αναβάθμιση του εξοπλισμού των ΑΕΝ, ενίσχυσή τους με μόνιμο διδακτικό προσωπικό και εισαγωγή νέων ειδικοτήτων στις σχολές.

Δυνατός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις 25 Ιουνίου σημαίνει ανάχωμα σε δομές εκπαίδευσης δύο ταχυτήτων και επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο μέσω της δημόσιας εκπαίδευσης, ως μοχλού για την ανάπτυξη του τόπου.

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Μοιραζόμαστε επίσης πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού σας από εσάς με τους συνεργάτες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις διαφημίσεις και τα αναλυτικά στοιχεία. View more
Αποδοχή