Θέση Ανδρέα Μιχαηλίδη για το νέο καταστατικό της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών και τον νόμο ΝΔ για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανακύψει  για το νέο καταστατικό των Συνεταιρισμών μαστιχοπαραγωγών, θα περιοριστούμε στην επισήμανση των κάτωθι:

Πρώτον, με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (4384/2016) – με τον οποίο υπενθυμίζουμε ότι διαφυλάχθηκε η αναγκαστικότητα της ΕΜΧ υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες – τα μέλη-επενδυτές μπορούσαν να αποκτήσουν  μόνο προαιρετικές μερίδες, χωρίς κανένα δικαίωμα ψήφου, εκλέγειν και εκλέγεσθαι, όπως ρητά όριζε το άρθρο 6. Αντιθέτως, με το νόμο της ΝΔ (4673/2020), τα μέλη-επενδυτές αποκτούν υποχρεωτικές μερίδες (έως μάλιστα το 35%  του συνόλου) με όλα τα δικαιώματα συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση και τα όργανα του συνεταιρισμού. Η διαφορά, για όσους διαθέτουν ευθυκρισία, είναι χαώδης και ουσιώδης.

Δεύτερον, ακόμα και αυτή η πρόβλεψη, όμως, περί μελών-επενδυτών, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε μετωπικά κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου της ΝΔ, δεν είναι υποχρεωτική, αλλά είναι στην ευχέρεια του κάθε συνεταιρισμού να την εντάξει στο καταστατικό του (άρθρο 6, παράγραφος 3). Άρα, ουδεμία ανάγκη συμμόρφωσης με τον Ν.4673 επιτάσσει κάτι τέτοιο, όπως αφήνεται να εννοηθεί.

Τρίτον, ως προς την πρόβλεψη στο υπό έγκριση νέο καταστατικό για ανάδειξη των εκπροσώπων των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών στην Ένωση από το ΔΣ τους και όχι από τη Γενική τους Συνέλευση, τίθεται το ερώτημα το κατά πόσον θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η πρόβλεψη του άρθρου12 παρ.7 του Ν.4673, το οποίο δίνει τη δυνατότητα εκλογής των αντιπροσώπων στη Γενική Συνέλευση από «τομεακές ή τοπικές συνελεύσεις».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συζήτηση αυτή στη Χίο καταδεικνύει το πρόσημο της αγροτικής πολιτικής της ΝΔ και ειδικότερα τις βλαπτικές συνέπειές της για τον συνεταιριστικό χώρο.

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Μοιραζόμαστε επίσης πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού σας από εσάς με τους συνεργάτες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις διαφημίσεις και τα αναλυτικά στοιχεία. View more
Αποδοχή