Κατάθεση Ερώτησης από τον Α. Μιχαηλίδη για τη στήριξη νέων αγροτών στη Χίο και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Μιχαηλίδης κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την υλοποίηση του μέτρου για τους νέους αγρότες του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), κυρίως όσον αφορά τη Χίο και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Η ερώτηση συνυπογράφεται από 12 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Συγκεκριμένα, η Ερώτηση αφορά το υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», τα αποτελέσματα του οποίου όσον αφορά το Βόρειο Αιγαίο δημοσιεύτηκαν πρόσφατα από την Περιφέρεια. Όπως κατέδειξε με στοιχεία ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ) πρόσφατα, οι αιτήσεις από τη Χίο και κυρίως το ποσοστό αυτών που έλαβε τελικά χρηματοδότηση είναι δυσανάλογα χαμηλά σε σχέση με τα άλλα νησιά. Ταυτόχρονα, προκύπτει πως 234 αιτήσεις ενδιαφερόμενων νέων αγροτών από το Βόρειο Αιγαίο, ήτοι πάνω από το 25% των συνολικών, δεν χρηματοδοτούνται λόγω περιορισμού στον προϋπολογισμό του υπομέτρου. Κάποια ερωτήματα, κατά συνέπεια, που τίθενται προς τον Υπουργό είναι πως εξηγείται αυτή η περιορισμένη αποτελεσματικότητα του μέτρου στη Χίο και το αν θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι στο Βόρειο Αιγαίο συνολικά.

Κάποια άλλα ζητήματα υπερβαίνουν την τρέχουσα πρόσκληση και αφορούν την αρχιτεκτονική του μέτρου αυτού. Συγκεκριμένα, ανακύπτει το ζήτημα της αστοχίας του μέτρου να ανταποκριθεί στα ειδικά χαρακτηριστικά του πρωτογενή τομέα στη Χίο, αλλά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Βάσει των αιτημάτων της ΕΜΧ, ερωτάται ο Υπουργός αν εξετάζει την υλοποίηση του μέτρου σε επίπεδο νομού, έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη με όρους ισοτιμίας οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Επιπλέον, ερωτάται πως προτίθεται να εντάξει με πιο αποτελεσματικό τρόπο την μικρή κλίμακα του νησιωτικού χώρου και εν γένει τη νησιωτικότητα στην αξιολόγηση των προτάσεων, προκειμένου να στηριχθούν οι νέοι αγρότες από τα νησιά.

 

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Μοιραζόμαστε επίσης πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού σας από εσάς με τους συνεργάτες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις διαφημίσεις και τα αναλυτικά στοιχεία. View more
Αποδοχή