«Η τραγωδία της Πύλου αναδεικνύει τα γκρίζα σημεία της μεταναστευτικής πολιτικής της ΝΔ»

Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας για το τραγικό, πολύνεκρο ναυάγιο βάρκας με μετανάστες και πρόσφυγες ανοιχτά της Πύλου.

Η τραγωδία αυτή αναδεικνύει ξανά τις βαθιά προβληματικές πτυχές της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού – προσφυγικού από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και των ευρύτερων αντιλήψεων που την νομιμοποιούν και τροφοδοτούν.

Ο απερχόμενος Υπ. Μετανάστευσης κ. Μηταράκης καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο επαιρόταν μονότονα για τη μείωση των ροών στη Χίο και συνολικά.

Εκτός του ότι η μείωση αυτή σχετίζεται με διεθνείς εξελίξεις, έκανε σαν να μην έχει ακούσει ποτέ τις στοιχειοθετημένες καταγγελίες από διεθνή μέσα, όπως οι New York Times, και τις δημόσιες επικρίσεις ακόμα και της αρμόδιας Ευρωπαίας Επιτρόπου για πρακτικές που δεν συνάδουν με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Όταν του έθεσα ερωτήματα για πτυχές διαχείρισης του προσφυγικού δεν δίστασε να με κατηγορήσει εντός της Βουλής ότι απηχώ απόψεις ξένων δυνάμεων.

Και δεν σταμάτησε ποτέ να αναμασά την καραμέλα του ξενοφοβικού λαϊκισμού, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δήθεν δεν φυλούσε τα σύνορα.

Τα ίδια έλεγε και δύο μέρες πριν το ναυάγιο σε εκπομπή τοπικού μέσου. Και είναι θλιβερό ότι δεν έχει εκφράσει καν τη λύπη του για το συμβάν.

Θλιβερό επίσης το θέαμα να συμπράττει με τον τοπικό υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ κ. Σταύρο Μιχαηλίδη, σαρξ εκ της σαρκός της βαθιάς Δεξιάς άλλωστε και αυτός, σε μια πλειοδοσία εθνοκαπηλείας και ασέβειας για τους στοιχειώδεις διεθνείς κανόνες.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε σαφώς και από καιρό λάβει θέση υπέρ μιας μικρής, προσωρινής δομής στη Χίο. Και συμπληρώνουμε αυτή τη θέση μας με δύο αναγκαίες προσθήκες:

Πρώτον, ότι το Διεθνές Δίκαιο και η πρόταξη της ανθρώπινης ζωής πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα. Όταν δεν συμβαίνει αυτό, κάπου θα συμβούν τέτοια ναυάγια.

Δεύτερον, ότι υπάρχει ανάγκη για συνολική λύση με γνώμονα τον ισότιμο καταμερισμό ευθυνών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κυβερνήσεις της οποίας έχουν επίσης βαρύτατες ευθύνες. Κάτι τέτοιο δεν εξασφαλίζεται από την πρόσφατη εξέλιξη για το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, για την οποία έσπευσε να πανηγυρίσει ο κ. Μηταράκης.

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Μοιραζόμαστε επίσης πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού σας από εσάς με τους συνεργάτες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις διαφημίσεις και τα αναλυτικά στοιχεία. View more
Αποδοχή