Ερώτηση 30 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία Α. Μιχαηλίδη για τις σχολικές βιβλιοθήκες και την ανάγκη στελέχωσης με βιβλιοθηκονόμους

Η προβληματική κατάσταση και οι ανάγκες των σχολικών βιβλιοθηκών αποτέλεσαν το θέμα της ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Μιχαηλίδης, η οποία συνυπογράφεται από 29 βουλευτές του κόμματος, προς την Υπουργό Παιδείας.

Η ερώτηση χαρακτηρίζει πολλαπλά ορθή την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018 να ιδρύσει Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων, στο οποίο εντάσσονται νέα σχολεία ως και σήμερα.

Παρά τις ωφέλειες που ήδη προέκυψαν ή αναμένεται να προκύψουν από την πρωτοβουλία αυτή, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα προκειμένου οι σχολικές βιβλιοθήκες να καταστούν πραγματικά οργανικές μονάδες των σχολείων.  Κυριότερο, ίσως, μεταξύ αυτών των μέτρων είναι η στελέχωση των σχολικών βιβλιοθηκών με βιβλιοθηκονόμους, δηλαδή με εξειδικευμένους επιστήμονες.

Χρησιμοποιώντας παραδείγματα από σχολικές βιβλιοθήκες σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Χίου, ο Α. Μιχαηλίδης υπογραμμίζει στην ερώτησή του πως το συχνά πλούσιο υλικό των σχολικών βιβλιοθηκών ή συμμετοχή τους σε σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα δεν αξιοποιούνται επαρκώς λόγω της παντελούς έλλειψης σχολικών βιβλιοθηκονόμων. Πανελλαδικά, δε, παρατηρείται σχολικές βιβλιοθήκες να παραμένουν κλειστές ή να υπολειτουργούν εξαιτίας αυτής της έλλειψης, κατά κύριο λόγο. Η ύπαρξη σχολικών βιβλιοθηκονόμων θα συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση αυτών των ελλείψεων και δυσχερειών, κάτι που τεκμηριώνεται από την σχετική επιστημονική βιβλιογραφία και τα κείμενα διεθνών οργανισμών.

Ασκώντας κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΝΔ για τα μέτρα στήριξης των σχολικών βιβλιοθηκών, οι βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από την αρμόδια Υπουργό να τους ενημερώσει για τα πεπραγμένα της σε αυτό το ζήτημα και ρωτούν αν προτίθεται να προχωρήσει στην πρόσληψη σχολικών βιβλιοθηκονόμων προκειμένου να αναβαθμιστεί ο ρόλος και να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι σχολικές βιβλιοθήκες.

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Μοιραζόμαστε επίσης πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού σας από εσάς με τους συνεργάτες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις διαφημίσεις και τα αναλυτικά στοιχεία. View more
Αποδοχή