Ερώτηση Α. Μιχαηλίδη προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για τα έργα αναβάθμισης και την τύχη του αεροδρομίου Χίου

Ερώτηση για τα έργα αναβάθμισης στο αεροδρόμιο Χίου κατέθεσε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Μιχαηλίδης προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, διατυπώνοντας μια σειρά από ερωτήματα για την αργή εξέλιξη πολλών εργασιών και την τύχη του έργου.

Ο Α. Μιχαηλίδης αρχικά σημειώνει την επανεκκίνηση του έργου της αναβάθμισης του αεροδρομίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας τη σημασία της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας το 2018, την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αλλά και τη χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους του έργου αποκατάστασης της οδού Χρήστου.

Εν συνεχεία υπογραμμίζει πως, παρά τα βήματα που έγιναν μετά το 2019, παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις και δημιουργούνται ερωτηματικά για την τύχη του έργου. Ειδικότερα:

  • Σημειώνει τις τεράστιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων στην οδό Χρήστου, παρά τις διακηρύξεις της Δημοτικής Αρχής, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό οφείλονται και στην έλλειψη πιστώσεων στο ΠΔΕ του Υπουργείου. Ρωτάει, παράλληλα, αν οι αναβολές ολοκλήρωσης του έργου αυτού συμπαρασύρουν και το έργο της μετατόπισης του παραλιακού δρόμου, αρμοδιότητα της Περιφέρειας.
  • Ζητεί να ενημερωθεί σε ποια φάση ακριβώς βρίσκονται τα έργα της καθαυτό αναβάθμισης του αεροδρομίου (επέκταση διαδρόμου – αναβάθμιση κτιρίου).
  • Ταυτόχρονα, ζητά διαβεβαιώσεις για την ομαλή χρηματοδότηση των έργων, καθώς ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής τους τοποθετείται το νωρίτερο στα τέλη του 2024, ενώ η ημερομηνία λήξης της Πράξης Ένταξης στο τομεακό ΕΣΠΑ (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) έχει οριστεί για τις 29/12/2023.
  • Τέλος, θίγει το ζήτημα της πιθανής ιδιωτικοποίησης 22 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Χίου, το οποίο επανέρχεται μέσω συνεχών δημοσιευμάτων. Διατυπώνοντας έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσον το δημόσιο συμφέρον θα υπηρετηθεί εάν μετά από μια τέτοια δημόσια επένδυση το αεροδρόμιο καταλήξει σε κάποιον ιδιώτη, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν υπάρχει ειλημμένη κυβερνητική απόφαση για αυτήν την ιδιωτικοποίηση ή εν εξελίξει σχετική διαδικασία.

 

 

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Μοιραζόμαστε επίσης πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού σας από εσάς με τους συνεργάτες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις διαφημίσεις και τα αναλυτικά στοιχεία. View more
Αποδοχή