Ερώτηση Α. Μιχαηλίδη – Γ. Ψυχογιού προς τον Υπ. Μετανάστευσης & Ασύλου για αθέμιτη διαχείριση κονδυλίων του προγράμματος ESTIA ΙΙ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη για καταγγελίες δημοσιευμάτων που περιγράφουν αθέμιτη διαχείριση κονδυλίων του προγράμματος ESTIA ΙΙ κατέθεσαν από κοινού ο βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Ψυχογιός. Η ερώτηση συνυπογράφεται από 26 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ερώτηση επικαλείται στοιχεία από πρόσφατο εκτενές δημοσίευμα ιστοσελίδων ερευνητικής δημοσιογραφίας το οποίο θέτει ξανά στο επίκεντρο τη διαχείριση κονδυλίων του προγράμματος ESTIA ΙΙ από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με τον αδιάβλητο χαρακτήρα των ακολουθούμενων διαδικασιών.

Στο επίκεντρο του δημοσιεύματος είναι η δράση συγκεκριμένης MKO, η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα ESTIA που διαχειρίζεται το Υπουργείο (με πόρους της ΕΕ) για τη στέγαση αιτούντων άσυλο και η οποία συνεργάζεται με δύο εταιρείες real estate για την παροχή των υπηρεσιών στέγασης, οι οποίες είχαν στο παρελθόν ερευνηθεί από τις δικαστικές αρχές για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος.

Ένα σοβαρό ερώτημα που εγείρεται εν προκειμένω έχει να κάνει με την αναφορά του δημοσιεύματος περί σχέσεων του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου με τον Διευθυντή των δύο αυτών εταιρειών, οι οποίες ελάμβαναν ή ακόμα λαμβάνουν ποσά από το πρόγραμμα ESTIA για την φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε ακίνητα που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Στις ερωτήσεις που απευθύνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν την απάντηση του Υπουργού σε αυτά που περιγράφονται στο δημοσίευμα καθώς και για το εάν παρενέβη καθ’ οιοδήποτε τρόπο στη διαδικασία αξιολόγησης και ανάδειξης των αναδόχων του προγράμματος ESTIA II. Επίσης, ερωτάται πως θα διασφαλίσει ότι το ESTIA ΙΙ θα είναι ένα πρόγραμμα εφάμιλλο της παροχής υπηρεσιών του προηγούμενου, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε αρχικά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και έτυχε υψηλού επιπέδου αναγνώρισης.

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Μοιραζόμαστε επίσης πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού σας από εσάς με τους συνεργάτες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις διαφημίσεις και τα αναλυτικά στοιχεία. View more
Αποδοχή