Ερώτηση Ανδρέα Μιχαηλίδη για τις καθυστερήσεις στην προκήρυξη του μέτρου της «δάσωσης»

Το ζήτημα της προκήρυξης του μέτρου της «δάσωσης» επαναφέρει ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Μιχαηλίδης με ερώτησή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την οποία συνυπογράφουν 17 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην ερώτηση καταρχάς περιγράφεται η αλλοπρόσαλλη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στο υπομέτρο της «στήριξης για δάσωση / δημιουργίας δασικών εκτάσεων», μία από τις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) που κατεξοχήν στηρίζουν τον οικολογικό στόχο της Πράσινης Μετάβασης: υπενθυμίζεται πως το Νοέμβριο του 2020 ο τότε Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) ενημέρωνε για την ματαίωση του μέτρου, επιρρίπτοντας ουσιαστικά τις ευθύνες σε υπηρεσίες του Υπ. Περιβάλλοντος που είχαν οριστεί ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης του μέτρου. Πιθανώς λόγω και των εντονότατων αντιδράσεων που προκάλεσε αυτή η απόφαση, μεταξύ άλλων και από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, το ΥΠΑΑΤ έκανε γνωστό πριν λίγους μήνες ότι το υπομέτρο της δάσωσης θα είναι μεταξύ αυτών που θα προκηρυχθούν κατά τη μεταβατική περίοδο 2021-2022 του ΠΑΑ.

Στην πρόσφατη συζήτηση (17-1-2022) στη Βουλή σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Α. Μιχαηλίδη, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιβεβαίωσε μεν την επανένταξη του υπομέτρου της δάσωσης, όμως απέφυγε να προσδιορίσει την ημερομηνία προκήρυξής του, παραπέμποντας επ’ αυτού στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η αοριστία αυτή, σε συνδυασμό με την παλαιότερη τεράστια καθυστέρηση και εν γένει αδυναμία των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος στην προετοιμασία της πρόσκλησης αυτής έχει δημιουργήσει ήδη σοβαρές ανησυχίες για το πότε  – ή ακόμα και για το εάν – θα δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη και θα υλοποιηθεί το υπομέτρο.

Καταληκτικά, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν σε ποιο ακριβώς στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία έκδοσης της πρόσκλησης για το υπομέτρο της δάσωσης, πότε ακριβώς αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση για τους ενδιαφερόμενους αγρότες, αλλά και διαχειριστές δημόσιων εκτάσεων (π.χ. Δήμους), καθώς και για το αν θα διατηρηθεί η πρόβλεψη που είχε εισαχθεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για ευνοϊκότερους όρους για τους νησιώτες παραγωγούς.

 

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Μοιραζόμαστε επίσης πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού σας από εσάς με τους συνεργάτες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις διαφημίσεις και τα αναλυτικά στοιχεία. View more
Αποδοχή