Ερώτηση Ανδρέα Μιχαηλίδη για την αποκατάσταση της Φραγκόκλησας στη Σάμο

Ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Μιχαηλίδης κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες  ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη, σχετικά με το κτιριακό συγκρότημα της «Φραγκόκλησας» στην παραλιακή λεωφόρο της πρωτεύουσας της Σάμου Βαθύ. Την ερώτηση συνυπέγραψαν 15 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το συγκρότημα αυτό χτίστηκε στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 1900 για να στεγάσει δραστηριότητες καθολικών μοναχών. Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από τον Ναό Μεταστάσεως της Θεοτόκου και από το συναπτό διώροφο κτίριο που εξυπηρέτησε μέχρι τα τέλη σχεδόν της δεκαετίας του 1980 τους σκοπούς της Καθολικής Αποστολής στο νησί. Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρου κάλλους και αρχιτεκτονικής οικοδόμημα που επιβάλλεται τόσο με την μορφή του,  όσο και με το άγαλμα  της Παρθένου Μαρίας (την λεγόμενη Madonina) που βρίσκεται στην πρόσοψή του. Για όλα αυτά το κτίριο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο Μνημείο στα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 2000 με ενέργειες της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου.

Ο φονικός και καταστροφικός σεισμός που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα στις 30/10/2020 ολόκληρο το νησί και ιδιαίτερα την πόλη  της Σάμου προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στο διώροφο κτίριο  του συγκροτήματος της Φραγκόκλησας, του οποίου ο όροφος παρουσιάζει πανταχόθεν ορατές ετοιμορροπίες. Οι κίνδυνοι, κυρίως  για τους διερχομένους αλλά και για τα παρακείμενα κτίρια (επιχειρήσεις και σπίτια), είναι μεγάλοι.

Η εικόνα του πληγωμένου κτιρίου είναι αλγεινή  για τους Σαμιώτες που έχουν συνδέσει την Φραγκόκλησα με την μορφή και την ιστορία του νησιού και της πόλης. Το εμβληματικό αυτό κτίσμα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της πόλης της Σάμου και αναδεικνύει την πολυπολιτισμικότητα του νησιού.

Λόγω του χαρακτήρα και της ιστορίας του θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως διαπολιτισμικό – διαθρησκευτικό  κέντρο· σε κάθε περίπτωση η χρήση του ως δημόσιος χώρος θα πρέπει, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού, να συναποφασιστεί από την κυβέρνηση, την Αυτοδιοίκηση και τους λοιπούς φορείς του τόπου.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν την κ. Υπουργό τί πρωτοβουλίες θα αναλάβει προκειμένου, αφενός, να αποκατασταθεί το μνημειακό αυτό συγκρότημα και, αφετέρου, να επαναχρησιμοποιηθεί με βάση την ιστορικότητα και τον χαρακτήρα του.

 

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Μοιραζόμαστε επίσης πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού σας από εσάς με τους συνεργάτες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις διαφημίσεις και τα αναλυτικά στοιχεία. View more
Αποδοχή