Επίκαιρη Ερώτηση Α. Μιχαηλίδη για τις αντικειμενικές αξίες: καμιά πρόθεση διόρθωσης των αδικιών από την κυβέρνηση (βίντεο)

Στη Βουλή απαντήθηκε από τον Υφυπουργό Οικονομικών η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Χίου και αναπληρωτή τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής Ανδρέα Μιχαηλίδη με θέμα την εφαρμογή του νέου συστήματος προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών ακινήτων στη Χίο, το οποίο ως πρόσφατα αφορούσε ουσιαστικά μόνο την πόλη του νησιού, ενώ από τις αρχές του έτους ισχύει και για τις υπόλοιπες περιοχές και τα χωριά.

Λόγω της αύξησης της τιμής εκκίνησης και της ταυτόχρονης μείωσης του δείκτη παλαιότητας των κτισμάτων έχουν προκύψει σημαντικές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών παρατήρησε αρχικά ο Α. Μιχαηλίδης, τονίζοντας πως πρόκειται κατά πλειοψηφία για «παλιές αγροικίες και όχι για βίλες της Μυκόνου». Πέραν τούτο, σημείωσε, παρατηρούνται ανισότητες και αδικίες, δίνοντας μια σειρά παραδειγμάτων, όπως την υψηλότερη τιμή ζώνης που ισχύει στο Πυργί, μαστιχοχώρι της νότιας Χίου, σε σχέση με γειτονιές της ίδιας της πόλης της Χίου.

Ως προς το πρώτο ερώτημα που έθεσε ο Α. Μιχαηλίδης, για το αν ελήφθησαν δηλαδή υπόψη οι απόψεις του Δήμου καθώς και της ΔΟΥ Χίου, ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Βεσυρόπουλος αναλώθηκε στην περιγραφή της διαδικασίας καθορισμού των αντικειμενικών αξιών, απαντώντας ουσιαστικά ότι το ύψος τους ορίστηκε από τους πιστοποιημένους εκτιμητές ιδιώτες του Υπ. Οικονομικών, χωρίς δηλαδή να ληφθούν υπόψη οι απόψεις των φορέων που γνωρίζουν καλύτερα την τοπική πραγματικότητα.

Ως προς το, πιο επείγον, δεύτερο ερώτημα του Α. Μιχαηλίδη για το αν προτίθεται η κυβέρνηση να διορθώσει τις αδικίες και αστοχίες που έχουν προκύψει με τις αντικειμενικές αξίες στη Χίο, ο κ. Βεσυρόπουλος ξεκαθάρισε πως δεν προβλέπονται παρεμβάσεις της κυβέρνησης για αντιμετώπιση των αδικιών. Αναφέρθηκε, μάλιστα, με θριαμβευτικό τρόπο στο κλείσιμο της ομιλίας του στην μείωση του συνολικού ποσού ΕΝΦΙΑ που έχει καταλογιστεί φέτος στη Χίο, παραγνωρίζοντας ότι το πρόβλημα (και το θέμα της ερώτησης) αφορά εκείνες τις κατηγορίες, κυρίως χαμηλότερων εισοδημάτων, που έχουν αδικηθεί.

Σε αυτό το πνεύμα αγνόησης των αναγκών των πιο φτωχών νοικοκυριών, δεν σχολίασε καν την επισήμανση του Α. Μιχαηλίδη πως λόγω της πλασματικής αύξησης των αντικειμενικών αξιών, πολλές οικογένειες έχουν αποκλειστεί από κοινωνικά επιδόματα και βοηθήματα…

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Μοιραζόμαστε επίσης πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού σας από εσάς με τους συνεργάτες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις διαφημίσεις και τα αναλυτικά στοιχεία. View more
Αποδοχή