Εισήγηση Α. Μιχαηλίδη στην Ολομέλεια – αναφορές σε σύμβαση παραχώρησης ΟΛΘ και ναυτική εκπαίδευση

Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής Ανδρέας Μιχαηλίδης ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας σχετικά με τον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Ο βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του θίγοντας το κατεπείγον ζήτημα των ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό που αντιμετωπίζει η δημόσια ναυτική εκπαίδευση (ΑΕΝ, ΚΕΣΕΝ), ιδιαίτερα σε σχολές μικρών νησιών. Αιτία, εκτός από τη στασιμότητα ως προς τους διορισμούς μόνιμων καθηγητών, είναι η υπαγωγή (με απόφαση του τότε Υφ. Εργασίας κ. Μηταράκη) από τις αρχές Σεπτεμβρίου των συνταξιούχων ναυτικών που διδάσκουν σε τέτοιες σχολές – συχνά αποτελώντας την πλειοψηφία των διδασκόντων  – στον κανόνα της περικοπής συντάξεων των εργαζόμενων συνταξιούχων. Το αποτέλεσμα είναι ότι η έναρξη του διδακτικού έτους «βρίσκεται στον αέρα», όπως τόνισε ο Α. Μιχαηλίδης. Κατέθεσε μάλιστα επιστολή του σωματείου των συνταξιούχων ναυτικών της Χίου για το ζήτημα αυτό στα πρακτικά της Βουλής.

Ως προς το νομοσχέδιο, που αφορά την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του λιμένα Θεσσαλονίκης, ο Α. Μιχαηλίδης εξέθεσε αναλυτικά λόγους που αυτή δεν συνιστά απλώς μια τυπική διαδικασία, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, και οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην καταψήφισή της.

Το ένα σκέλος της αντίρρησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνίσταται στο ότι δίνεται παράταση στην εκπλήρωση μιας υποχρεωτικής επένδυσης, εκείνης που αφορά το κτίριο του παλιού Τελωνειακού Σταθμού, η οποία αφενός θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί και αφετέρου εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο μεγάλων καθυστερήσεων στην υλοποίηση υποχρεωτικών επενδύσεων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (προβλήτας 6), αλλά και συμπληρωματικών έργων που έχουν λιμνάσει με ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ. Το άλλο σκέλος αφορά την υποβάθμιση του δημοσίου συμφέροντος από την πλευρά του Υπουργείου, δηλαδή την υποχρέωση διασφάλισης από την κυβέρνηση ότι θα υλοποιούνται τα συμφωνηθέντα στη σύμβαση παραχώρησης, αλλά και ότι οι επενδύσεις στο λιμάνι θα είναι επ’ ωφελεία του συνόλου των σχετιζόμενων οικονομικών δραστηριοτήτων και της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Μοιραζόμαστε επίσης πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού σας από εσάς με τους συνεργάτες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις διαφημίσεις και τα αναλυτικά στοιχεία. View more
Αποδοχή