«Δεν μπορώ να κρύβομαι πίσω από τη βουλευτική ασυλία» δήλωσε ο Α. Μιχαηλίδης για τη δίωξη εναντίον αιρετών της Χίου

Στην Ολομέλεια της Βουλής απευθύνθηκε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Μιχαηλίδης πριν την ψηφοφορία του σώματος για την άρση της ασυλίας του, αναφορικά με τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις πολιτών της Χίου ενάντια στην κατασκευή υπερδομής προσφύγων στη Χίο την ημέρα των Θεοφανείων του τρέχοντος έτους.

Ο Α. Μιχαηλίδης περιέγραψε στους βουλευτές εν συντομία τα γεγονότα, υπογραμμίζοντας πως επρόκειτο για μια μεγάλη κινητοποίηση πολιτών της Χίου με συμμετοχή του ίδιου και πολλών άλλων αιρετών του νησιού (αντιπεριφερειαρχών, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, προέδρων κοινοτήτων).

Έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η κινητοποίηση εντασσόταν στη ρητή εναντίωση δεκάδων κυριολεκτικά φορέων του νησιού – από τοπικές οργανώσεις κοινοβουλευτικών κομμάτων, ως επαγγελματικές-επιστημονικές ενώσεις, συλλόγους και δημοτικές παρατάξεις – στη δημιουργία της υπερδομής που επιδιώκει η κυβέρνηση, αναφέροντας μάλιστα πολλούς εξ αυτών.

Τόνισε, επίσης, τον απολύτως ειρηνικό χαρακτήρα της διαμαρτυρίας στο λιμάνι της Χίου, δηλώνοντας βέβαιος ότι το νομικά έωλο κατηγορητήριο περί παρακώλυσης συγκοινωνιών και άσκησης παράνομης βίας θα καταπέσει.

Επί της ουσίας της συνεδρίασης της Βουλής, ο Α. Μιχαηλίδης ζήτησε απερίφραστα την άρση της ασυλίας του, τονίζοντας χειροκροτούμενος πως «δεν μπορώ να διαφοροποιήσω σε καμία περίπτωση τη δική μου θέση ως κατηγορούμενος από τους υπόλοιπους αιρετούς συγκατηγορουμένους μου», ούτε «μπορώ να κρύβομαι πίσω από την ασυλία».

Σημείωσε, δε, πως αν γίνει πάλι προσπάθεια δημιουργίας υπερδομής στη Χίο χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, θα δώσει πάλι το παρόν στις κινητοποιήσεις μαζί με τους πολίτες και αιρετούς του νησιού.

Η πλειοψηφία των βουλευτών ψήφισαν, πάντως, κατά της άρσης της ασυλίας, ακολουθώντας τη σύσταση της πλειοψηφίας της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής που συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα και έκρινε πως η ενέργεια του Α. Μιχαηλίδη για την οποία κατηγορείται βρίσκεται εντός του συνταγματικού πλαισίου της άσκησης των καθηκόντων και της πολιτικής δραστηριότητας του ως βουλευτής.

Σημειώνεται, πάντως, ότι 99 συνολικά βουλευτές ψήφισαν υπέρ της άρσης της ασυλίας, κάτι που σημαίνει πως, πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που συντάχθηκε με την θέση του βουλευτή, και βουλευτές από άλλα κόμματα που επισήμως ήταν κατά της άρσης σεβάστηκαν την επιθυμία του βουλευτή.

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Μοιραζόμαστε επίσης πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού σας από εσάς με τους συνεργάτες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις διαφημίσεις και τα αναλυτικά στοιχεία. View more
Αποδοχή