Α. Μιχαηλίδης στη Βουλή: «κυβέρνηση ‘κρότου-λάμψης’ και στη διαχείριση του προσφυγικού»

Ο βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη σημερινή συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με το οποίο κωδικοποιούνται διατάξεις νόμων που αφορούν κυρίως τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

Στην κύρια παρέμβασή του έκανε μια εφ’ όλης της ύλης κριτική στην πολιτική της ΝΔ για το προσφυγικό. Ξεκίνησε από την κατάργηση του Υπουργείου το καλοκαίρι του 2019, προφανώς επειδή ο Πρωθυπουργός είχε διαβλέψει ότι δεν χρειαζόταν…Η άνοδος των ροών στο δεύτερο μισό του 2019, που οδήγησε σε τριπλασιασμό των φιλοξενούμενων στη ΒΙΑΛ, τη Μόρια και τις άλλες δομές, οδήγησε στην κατάρριψη του αφηγήματος της ΝΔ ότι ήταν ο «Τσίπρας που έφερνε τους μετανάστες».

Τόνισε προς τον μονίμως επιχαίροντα Υπουργό κ. Μηταράκη ότι οι χαμηλοί αριθμοί φιλοξενούμενων στις δομές των νησιών «πιθανώς να αλλάξουν δραματικά στο εγγύς μέλλον». Παράλληλα, χαρακτήρισε προϊόν λαθροχειρίας την επωδό του κ. Μηταράκη ότι η πλειοψηφία των νησιωτών επιθυμεί τις υπερδομές, υπενθυμίζοντας τις «μαύρες μέρες» του 2020 με το αιματοκύλισμα των νησιών από τα ΜΑΤ, αλλά και τα φετινά γεγονότα των Θεοφανίων στη Χίο που έχουν φέρει αντιμέτωπους 20 αυτοδιοικητικούς του νησιού με κατασκευασμένες κατηγορίες.

Χαρακτήρισε ντροπιαστική την καθιέρωση των επαναπροωθήσεων «ως πάγια τακτική διαχείρισης των προσφυγικών ροών, καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου», καθώς και ως «εθνικά απαράδεκτο και εθνικά επικίνδυνο» το αφήγημα της ΝΔ ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δήθεν δεν φύλαγε τα σύνορα. Εξίσου επιζήμια χαρακτήρισε την πρόσδεση της κυβέρνησης στο «άρμα των χωρών του Βίζεγκραντ», τη στιγμή μάλιστα που διαφαίνεται ότι η Τουρκία θα παίξει και πάλι «το χαρτί της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού σε βάρος της χώρας μας».

Ως προς τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Α. Μιχαηλιδης υπογράμμισε πως η πολιτική για το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρέπει να βασίζεται στον δίκαιο και υποχρεωτικό καταμερισμό των αιτούντων άσυλο μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Επιπλέον, τόνισε πως στα νησιά πρέπει να υπάρχουν μόνο μικρές δομές υποδοχής και ταυτοποίησης και η εξέταση του ασύλου να γίνεται στην ενδοχώρα· άλλωστε, σημείωσε, ο γεωγραφικός περιορισμός που επιβλήθηκε στη χώρα μας με την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας το 2016 «θεωρούμε ότι de facto έχει καταργηθεί με κύρια ευθύνη της γείτονος χώρας».

Ολοκληρώνοντας την πρωτομιλία του, χαρακτήρισε την κυβέρνηση «κρότου – λάμψης»: στηρίζεται στην επικοινωνιακή, αλλά φθίνουσα, λάμψη που της εξασφαλίζουν τα «καλοταϊσμένα φιλικά της ΜΜΕ», όμως η κατάρρευσή της στις επερχόμενες εκλογές θα κάνει «εκκωφαντικό κρότο».

Τέλος, απαντώντας στη δευτερομιλία του σε ανακρίβειες που ανέφερε ο κ. Μηταράκης για την περίοδο 2015-2019, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε επέβαλε αυταρχικά, και μάλιστα δια των ΜΑΤ, τις επιλογές της για το προσφυγικό, κατηγορώντας τη ΝΔ ως «πολιτικό χορηγό» των ακραίων κύκλων που αντιδρούσαν στην πολιτική για το προσφυγικό εκείνη την περίοδο.

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Μοιραζόμαστε επίσης πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού σας από εσάς με τους συνεργάτες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις διαφημίσεις και τα αναλυτικά στοιχεία. View more
Αποδοχή