Α. Μιχαηλίδης: «Με ακύρωση του μέτρου της δάσωσης για τους μαστιχοπαραγωγούς ισοδυναμούν οι προθέσεις της κυβέρνησης»

Δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο περιλαμβάνουν ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών σχετικά με τα όσα συζητήθηκαν με τον Υπουργό Αγροτικής και Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά. Θα σταθώ μόνο σε όσα, άκρως ανησυχητικά, γίνονται γνωστά για τις προθέσεις του Υπουργείου ως προς το μέτρο της δάσωσης. Εφόσον, λοιπόν, είναι απολύτως ακριβή όσα δημοσιοποιήθηκαν:

  • Πρώτον, είναι λυπηρή η μη αναδρομική ισχύς του μέτρου, ακόμα και κατ’ εξαίρεση για περιοχές όπως η Χίος που υπέστησαν ακραίες καταστροφές τα προηγούμενα έτη που επηρέασαν και τη μαστιχοπαραγωγή.
  • Δεύτερον, αποτελεί εμπαιγμό η νέα μετάθεση της έναρξης του μέτρου για τον Νοέμβριο. Καθόλου τυχαία λοιπόν τόσο ο Υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και ο Υπουργός Περιβάλλοντος δεν έχουν απαντήσει εδώ και τρεις μήνες σε ερωτήσεις μου για το πότε θα προκηρυχθεί το μέτρο….
  • Τρίτον και σημαντικότερο: ούτε που να το σκέφτονται στην κυβέρνηση να αυξήσουν την ελάχιστη έκταση από τα 2 στα 5 στρέμματα. Θα είναι καταστροφικό να ακυρωθεί η κατοχύρωση των 2 στρεμμάτων ειδικά για τους νησιώτες που επιτεύχθηκε με κόπο το 2017 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Όλοι θυμόμαστε ότι η ΝΔ ακύρωσε το μέτρο της δάσωσης το 2020 και το επανέφερε μόνο μετά από κατακραυγή. Φαίνεται η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην υλοποιήσει το μέτρο αυτό – σίγουρα όχι με τρόπο που θα στηρίζει τους μαστιχοπαραγωγούς και τους άλλους νησιώτες αγρότες.

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Μοιραζόμαστε επίσης πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού σας από εσάς με τους συνεργάτες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις διαφημίσεις και τα αναλυτικά στοιχεία. View more
Αποδοχή