Ανδρέας Μιχαηλίδης: «Νίκη του συνεταιριστικού κινήματος το νέο Καταστατικό των μαστιχοπαραγωγών στα Νένητα, παρά τη συνεχιζόμενη αδιαφορία της κυβέρνησης για τους μαστιχοκαλλιεργητές και τους νησιώτες αγρότες συνολικά».

rbt

Η έγκριση του νέου Καταστατικού του Συνεταιρισμού Μαστιχοπαραγωγών Νενήτων χωρίς τη δυνατότητα εγγραφής επενδυτών ως μελών και με διατήρηση της εκλογής των αντιπροσώπων απευθείας από τα μέλη του και όχι από το ΔΣ αποτελεί μια νίκη του συνεταιριστικού κινήματος του νησιού μας. Οι μαστιχοπαραγωγοί των Νενήτων ήταν αυτοί που πρώτοι απέρριψαν τους σχεδιασμούς του Υπουργείου, με τους οποίους υπονομευόταν ευθέως ο χαρακτήρας και το καθεστώς λειτουργίας της κορυφαίας αυτής συνεταιριστικής οργάνωσης. Χαιρετίζουμε την πρώτη αυτή νίκη των μαστιχοκαλλιεργητών.

Όμως η αδιαφορία για τις ειδικές συνθήκες της μαστιχοπαραγωγής – και εν γένει της αγροτικής παραγωγής στα νησιά – συνεχίζεται από την κυβέρνηση. Η εξαίρεση του μεγαλύτερου μέρους των μαστιχοκαλλιεργητών από την έκπτωση του 50% του φόρου του γεωργικού εισοδήματος, σε περιπτώσεις συνεταιρισμένων αγροτών, αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για αυτούς. Αντί ο Υπουργός να δώσει κίνητρα για την περαιτέρω ανάπτυξη της μαστιχοκαλλιέργειας, βασικού πυλώνα του πρωτογενούς τομέα της Χίου, τους αποθαρρύνει από το να καλλιεργήσουν τους σχίνους, τα χωράφια τους με το πρόσχημα του μη κατ’ επάγγελμα αγρότη.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα την απαράδεκτη αυτή διάταξη και να δώσει κίνητρα για την αγροτική καλλιέργεια στα νησιά μας, η οποία πλήττεται έτσι κι αλλιώς σκληρά στη σημερινή συγκυρία.

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, για την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και για την ανάλυση της κίνησης μας. Μοιραζόμαστε επίσης πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού σας από εσάς με τους συνεργάτες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις διαφημίσεις και τα αναλυτικά στοιχεία. View more
Αποδοχή